BEBEK VE SU

BİR BEBEĞİN SUSADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Genel olarak bir çocuğun susuz kaldığının belirtileri şunlardır: susama hissi, vücut ısısının artması, cilt, ağız içi ve dilde kuruluk, cilt gerginliğinde azalma, organların kanlanmasının azalması, kilo kaybı, yorgunluk, idrar çıkışında azalma, huzursuzluk ve halsizlik, kalp atımının ve soluk alıp vermenin hızlı olması, bilinç değişiklikleri. Bu belirtilerin varlığı ve şiddeti vücudun susuz kalma derecesine bağlı olarak değişiklik gösterir.

6-12 AY BEBKLERİN GÜNLÜK ALMASI GEREKEN SU MİKTARI NE KADAR OLMALIDIR?

Çocukların günlük sıvı gereksinimleri vücut yüzeylerine göre hesaplanır ve bu da metrekare yüzey alanı başına 1500 ml’dir. Örneğin yenidoğan bir bebeğin günlük sıvı ihtiyacı yaklaşık 375ml’dir. 1 yaşındaki bir çocuğun ortalama sıvı ihtiyacı ise yaklaşık 750 ml’dir. Yaş ve kilo arttıkça yüzey alanı artacağından günlük sıvı ihtiyacı da yaşla beraber artacaktır.

BEBEKLERE KAÇ YAŞINA KADAR KAYNATILMIŞ SU VERİLMELİDİR?

Bebeklere kaynatılmış ılıtılmış su vermemizin nedeni küçük çocukların vücudunun erişkinlere göre mikroplara karşı daha zayıf olmasıdır. Erişkinlerde enfeksiyon yapmayan mikroplar bile küçük çocuklarda kolayca hastalığa sebep olabilir. Bu nedenle özellikle küçük bebeklere verilecek yiyecek ve içeceklerin temiz olmasına gayret gösterilmelidir. Mama hazırlarken veya su içirirken kullanılan suyun temiz olmasına dikkat edilmesi gerekir. Küçük bebeklere verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra çocuğa verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir. Sonuç olarak her yaşta çocuğa vereceğimiz suyun temiz olmasına itina gösterilmeli ve küçük bebeklerde bu konuda daha da hassas davranılmalıdır.

alıntıdır.

Hiç yorum yok: